JOŽE SPACAL

POMENA DELOVANJA IN USTVARJANJA JOŽETA SPACALA ZA KRAJEVNO SKUPNOST KOSTANJEVICA NA KRASU IN ZA OBČINO MIREN-KOSTANJEVICA

Rojstvo – smrt: 1939 – 2020 (sreda 21.10.2020)

Tu se je rodil in preživel mladost, in tu vzpostavil veliko povezanost s Krasom, katerega barve in kamnite strukture so odtisnile pomemben pečat tako njegovi osebnosti kot umetniškem ustvarjanju.

V svoja dela, v katerih se prepletajo vse likovne tehnike, od slikarstva do mozaika, grafike in celo televizijske scenografije, je namreč vnašal znamenja kraških motivov in barv, kar ga v strokovnih krogih nedvomno označuje kot umetnika, ki v delih vedno zariše tudi sled svojega kraškega karakterja.

Ta sporočilni pomen najdemo že v njegovih najzgodnejših delih, v katerih so najprej prevladovali različni kraški motivi, nato gabariti streh, kamnite strukture, volovske vprege, kamnolomi, … Zato ne preseneča, da je kamenčke svojega umetniškega mozaika vgradil tudi v Kras in svoj rojstni kraj, od katerega se pravzaprav nikoli ni zares ločil.

V svojem življenju je z izjemno tenkočutnostjo, čeprav razpet med Krasom in Ljubljano, ves čas tkal nitke tesne povezanosti s Kostanjevico na Krasu. Domačemu kraju je namreč zapustil dediščino, ki je tako za našo krajevno skupnost kot za celotno občino izjemnega pomena. Naj naštejemo le nekaj njegovih del:
1. Izdelal je študijo – projekt za mozaično kamnito skulpturo v spomin borcem v NOV in žrtvam za svobodo 1941-1945 na pokopališču v Kostanjevici na Krasu.
2. Izdelal je projekt za gasilski prapor.
3. Izdelal je zaščitni znak – simbol Krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu.
4. Izdelal je študijo za zastavo Krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu.
5. Oblikoval je pisemski papir in kuverto Krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu.
6. Izdelal je nazidno tablo.
7. Svojo rojstno hišo je adaptiral v kraškem stilu z vzorno urejenim okoljem, dvoriščem,…, kateri je prizidal svoj likovni atelje.
8. V pritlični dvorani v stolpu na Cerju je njegov mozaik Triptih – rušenje Slutnja groze; (kot opomin da se taka grozodejstva ne bi več zgodila).

Zaradi pomembnega doprinosa naši vasi in celotni Občini Miren-Kostanjevica, je leta 2019 Krajevna skupnost Kostanjevica na Krasu predlagala, da se mu dodeli naziv častnega občana Občine Miren-Kostanjevica. Ta naziv mu je bil dodeljen oktobra 2019 ob prazniku Občine Miren-Kostanjevica na slavnostni občinski seji.

PREDSTAVITEV NAŠEGA UMETNIKA

Jože Spacal je slikarstvo študiral na akademiji Brera v Milanu, v mozaiku pa se je izpopolnjeval na milanski Visoki šoli za umetnost Castello Sforzesco. Velja za sooblikovalca grafične šole v Ljubljani. Ves čas se je ukvarjal z mozaikom, najprej s ploskovnim, pozneje pa je razvil izrazito reliefno skoraj arhitekturno gradnjo. Velja tudi za prenovitelja in enega najizrazitejših sodobnih ustvarjalcev te slikarske tehnike na Slovenskem.

Sodeloval je na številnih nacionalnih in mednarodnih razstavah. Imel je tudi več samostojnih razstav tako doma kot v tujini. Da omenimo samo najpomembnejše pregledne razstave:
– pregledna razstava televizijske scenografije v Moderni galeriji v Ljubljani;
– velika pregledna razstava grafike (100 grafik ) v Mednarodnem likovnem centru v Ljubljani leta 1993;
– pregledna razstava mozaika v galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani leta 2006;
– velika pregledna razstava mozaikov, grafik in fotografij instalacij televizijskih scenografij na Ljubljanskem gradu.

Med službovanjem na TV Slovenije je kot scenograf v oddaje najrazličnejših žanrov vnašal prvine sodobne likovne umetnosti in jih združeval s sočasnimi dosežki znanosti – glasba v sinhroniziranih valovnicah iz osciloskopa, svetlobni zapis laserskega žarka – s čimer je ustvaril celovite umetniške stvaritve, ki sodijo v sam vrh dosežkov na področju TV scenografije. Velja za ključno osebnost in najpomembnejšega oblikovalca “ekranske slike” v Sloveniji, saj je njegov prispevek k scenografiji slovenske televizije v zadnjih treh desetletjih nedvomno izjemen.

Sodeloval je na vseh pomembnejših razstavah slovenske grafike doma in v tujini, v obdobju od leta 1964 do leta 1993 pa tudi na vseh pomembnih grafičnih bienalih. Za svoje delo je prejel 23 nagrad in priznanj v tujini, med njimi nagrado na 7. norveškem mednarodnem bienalu grafike v Fredrikstadu in premijo na 4. mednarodnem bienalu grafike v Varni.

O njegovem delu so izšle naslednje knjige – monografije:
– Televizijska scenografija Jožeta Spacala (tudi v angleškem jeziku);
– Grafika Jožeta Spacala (tudi v italijanskem jeziku);
– Mozaiki Jožeta Spacala;
– na RTV SLO je bil posnet videofilm Likovni portret Jožeta Spacala kot triptih Svetloba in senca (mozaiki, grafika in slikarstvo, televizijska scenografija).

“V krvi imam barvo terana, barve Krasa – posebno vsi odtenki listja teranove trte in listja ruja v jeseni, od rumene, oranžne, rdeče do vijolične – so stalno del mene, tudi kadar sem v Ljubljani. Dolgo že živim dvojno življenje, razpet sem med Krasom in Ljubljano”, je vedno govoril o sebi Jože Spacal.

Mi, njegovi sokrajani, pa smo izjemno ponosni, da je njegov zgodovinski spomin pripet prav tu, v Kostanjevici na Krasu.

Občinski svet je na seji 17. septembra 2019 sprejel sklep, da se najvišje občinsko priznanje, naslov častnega občana – prejme Jože Spacal.

Več si lahko preberete na spodnji povezavi

https://www.mojaobcina.si/miren-kostanjevica/novice/obcinske/obcinski-nagrajenci-2019.html

KS Kostanjevica na Krasu,
Zapis: Oktober 2019

Foto: Alenka Ožbot (Primorske novice, 4/10/2019)