PUST

Kostanski pust ima že več kot 100 – letno tradicijo. Prekinjen je bil le med 1.sv. vojno in med italijansko okupacijo, ko je bilo prepovedano zbiranje in druženje ljudi.

Navada je bila da so se na pustni torek zbrali pustarji – samo možje in fantje in se ob pesmi podali po vasi od hiše do hiše pobirat pusta. Vsaka hiša jih je lepo sprejela, pogostila in obdarila z vinom, klobasami in jajci. Zvečer pa so imeli pustno večerjo iz vseh dobrot, ki so jih dobili po vasi v vaški gostilni. Tam je nato potekal tudi pustni ples. Na pepelnično sredo so vedno pokopavali Tineta, ta je bil v preteklosti večkrat tudi kakšen vaški pijanček.

Pobiranje pusta se je nekaj let nazaj preneslo na pustno soboto, poleg tega pa so pustarji sprejeli medse tudi pustarke. Zjutraj se zberemo pustarji in pustarke mladi in tisti mladi po srcu ter se skupaj v spremstvu harmonik, drugih inštrumentov in pesmi odpravimo po vasi od hiše do hiše pobirat pusta, preganjati zimo in delti dobro voljo. Vsaka hiša nas lepo sprejme, pogosti in obdari z dobrotami.

Na pustno soboto zvečer organiziramo tudi pustni ples za vse domače in tuje maske nekoč v domačem kulturnem domu, od leta 2017 pod ogrevanim šotorom na športnem igrišču. Vsakič se vrtimo ob zvokih druge glasbene skupine. Seveda najlepše skupinske in posamezne maske bogato nagradimo.

Pustni torek je že več let rezerviran za naše najmlajše. Mladi v sodelovanju s krajevno skupnostjo Kostanjevica na Krasu ta dan pripravimo otroško pustno rajanje za vse domače in okoliške otroke. Otroci se sladkajo s slastnimi krofi, plešejo, ustvarjajo in brezskrbno uživajo.

Kot zaključni dogodek tradicionalnega Kostanskega pusta pa je pokop »rancga Tineta« na pepelnično sredo. Od njega se poslovimo v domači dvorani, nato se gre od kleti do kleti po okoliških krajih, kamor so izseljeni domačini. Ob prihodu v Kostanjevico sledi zažig, pokop in poslovitev od Tineta, seveda samo do naslednjega leta. Po pokopu sledi še zadnja pustna večerja jajca s klobaso in že so misli usmerjene na naslednji pust.