NOVICE

Pomembno obvestilo – Koronavirus COVID-19

Spoštovani krajani in krajanke!

Slovenija je 12. marca ob 18. uri na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Aktiviran je tudi državni načrt. Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje). S tem sledimo razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacije.

Vse pristojne institucije že ves čas natančno spremljajo dogajanje, obveščajo javnost o preventivnih ukrepih, sproti pa sprejemajo tudi ukrepe za zajezitev širjenja okužb pri nas.

Na brezplačni telefonski številki 080 14 04 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Zato prosimo, da upoštevate navodila in poskrbite za lastno zdravje in zdravje vseh nas.

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

Ostanete doma in se izogibajte stikom z ljudmi.
1. Pokličete osebnega zdravnika oz. dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete izven delovnega časa vašega zdravnika.
2. Zdravnik bo potrdil ali ovrgel sum na okužbo. Če bo sum upravičen, vas bo napotil na najbližjo zdravstveno ustanovo – vstopno točko za odvzem brisa.
3. Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom.
Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa.
4. Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

V PRIMERU PRVEGA POJAVA OKUŽBE V NAŠI VASI PROSIMO BODITE UVIDEVNI, STRPNI, PREDVSEM NE OBSOJAJTE, AMPAK SE ZAVEDAJTE, DA STE LAHKO JUTRI TO VI.

Več informacij na naslednjih povezavah:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/
https://www.nijz.si/

Hvala za razumevanje,

Vaša KS Kostanjevica na Krasu.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.