DOGODKI

Martinovanje v Kostanjevici na Krasu letos potekalo v nedeljo, 13.11.2022.

Martinovanje v Kostanjevici na Krasu poteka vsako leto prvi vikend po 11. novembru na nedeljo. Letos je to bilo 13.11.2022.
Uvod v Martinovo se je začel z tradicionalno mašo v domači cerkvi Svetega Martina. Od leta 2021 smo se pridružili Evropski poti Sv. Martina Tourskega, ki povezuje in utrjuje evropske narode pod geslom delitve dobrin in kjer si lahko ogledate stopinjo Sv. Martina, ki je postavljena pred vhodom v pročelje cerkve.
Ker je Martinovanje povezano z vinom in kulturo vina se je ob 14. uri na Kržadi začela degustacija vin z lokalnimi vinarji in domačim dobrotami kot je kraški pršut in domač kruh iz krušne peči ter seveda tudi kostanj kot simbol Kostanjevice na Krasu.
Sodelovali so Vinarstvo Drago in Uroš Pahor (Novelo), Vinogradništvo in vinarstvo Bojan Trampuž (Temnica), Kmetija Frančeškin – Martin Frančeškin (Kostanjevica na Krasu), Kmetija Leban – Božo Leban (Lipa), Vinarstvo Furlan – Andrej Furlan (Kostanjevica na Krasu), Vinogradništvo Marušič – Damijan Marušič (Vojščica), Kmetija Švagelj – Martin Švagelj (Korita na Krasu), Vinogradništvo Kavčič – Matevž Kavčič (Lipa).
Ob 17.30 smo se preselili v topel Kulturni dom in se nasmejali z Borisom Kobalom in Borisom Devetakom ter nadaljevali s slavnostno Martinovo večerjo, kjer ni manjkala dobra klobasa in zelje.
Razglasili smo zmagovalce v kategoriji belih in črnih vin na podlagi izbora obiskovalcev degustacije na Kržadi. V kategoriji belih vin je 3. mesto zasedel Martin Švagelj, 2. mesto Bojan Trampuž in 1. mesto Martin Frančeškin. V kategoriji črnih vin je 3. mesto zasedel Martin Švagelj, 2. mesto Damijan Marušič in 1. mesto Matevž Kavčič.
Za glasbo je poskrbel Niko Poles, član zasedbe Primorski fantje s prijatelji, pridružila pa se nam je tudi Ivica Vergan.

KS Kostanjevica na Krasu